ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Η διαφάνεια στα προϊόντα και τις διαδικασίες προς τους πελάτες και τους καταναλωτές είναι ένας από τους κύριους στόχους της Fedima, καθώς οι καταναλωτές γνωρίζουν όλο και περισσότερο τι τρώνε. Η ποιότητα των προϊόντων διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για τον σημερινό καταναλωτή. Τα μέλη μας στοχεύουν στην παροχή ακριβών τεχνικών πληροφοριών, οδηγιών χρήσης και επισήμανσης προϊόντων στους πελάτες τους. Η βιομηχανία μας δίνει έμφαση στη διαφάνεια όσον αφορά, για παράδειγμα, τα αλλεργιογόνα, τα πρόσθετα ή τα ένζυμα.

 

Οι κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ορισμένων συστατικών επιτρέπουν στους καταναλωτές να κάνουν μία ενημερωμένη επιλογή. Για το λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας για να εγγυηθούμε το υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας.  

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα προϊόντα αρτοποιίας είναι τρόφιμα που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση από όλους τους Ευρωπαίους και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόσληψη τροφής. Από αιώνες, το ψωμί αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διατροφής. Εναλλακτικά, η ζαχαροπλαστική, η σοκολάτα συνδέονται με την ευχαρίστηση , απόλαυση του φαγητού.

 

Η ασφάλεια και η ακεραιότητα των τροφίμων αποτελούν προτεραιότητες για όλους τους καταναλωτές, τις κυβερνήσεις και τους παραγωγούς τροφίμων. Αποτελούν το θεμέλιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών. Κατά συνέπεια, απαιτούν την προσοχή όλων. Το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια των τροφίμων σε όλο το σύστημα εφοδιασμού τροφίμων. Η τεχνογνωσία της Fedima σε συστατικά και διαδικασίες αρτοποιίας μας επιτρέπει να παρέχουμε επιστημονικές πληροφορίες για την υποστήριξη της ανάλυσης κινδύνου και των αποφάσεων που λαμβάνονται από τους αρμόδιους φορείς. Για παράδειγμα, η Fedima συμβάλλει στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα επαναξιολόγησης των πρόσθετων υλών της EFSA.

 

Όλοι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή τροφίμων και των συστατικών τροφίμων που είναι ασφαλή και επισημαίνονται κατάλληλα. Ως πρωταρχική πηγή πληροφόρησης, η Fedima συμβάλλει στην ενημέρωση των μελών της για τις τελευταίες εξελίξεις που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων.

 

Στο πλαίσιο της Fedima η εστίαση έγκειται στα συστατικά, όπως τα πρόσθετα και τα ένζυμα, ενώ παράλληλα εξετάζεται και ο μετριασμός των πιθανών μολυσματικών παραγόντων κατά την παρασκευή και επεξεργασία των τροφίμων.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

ΤΤο 2015, η Fedima και άλλες ευρωπαϊκές εμπορικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αρτοποιίας δημιούργησαν μια στρογγυλή τράπεζα, μία πλατφόρμα, για την προώθηση της κατανάλωσης ψωμιού στην Ευρώπη, η οποία ονομάζεται Bread Initiative. Μέλη της είναι η CEBP (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εθνικών Ομοσπονδιών Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (βιοτέχνες αρτοποιοί της ΕΕ ) πατήστε εδώ, η AIBI (Διεθνής Ενωση Αρτοποιητικών Μονάδων), πατήστε εδώ, η COFALEC (Ευρωπαική Συνομοσπονδία Παραγωγών μαγιάς) πατήστε εδώ, και η EFM (Eυρωπαίοι Aλευρόμυλοι) πατήστε εδώ.


Η Ευρώπη διαθέτει αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει κανονιστικές απαιτήσεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Σε κάθε εργασιακό περιβάλλον οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους.

 

Η Fedima συμμετέχει στην πλατφόρμα Bread Initiative με στόχο να βελτιώσει την εικόνα του ψωμιού και να τονίσει τόσο τη διατροφική του αξία όσο και την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά που συνδέεται με αυτό το προϊόν. Ταυτόχρονα, θέλουμε να δείξουμε στους ευρωπαίους καταναλωτές την οικονομική σημασία των βιομηχανικών τομέων που συνδέονται με το ψωμί.

 

Η δουλειά μας είναι αφιερωμένη στην προώθηση της ποικιλίας και της ποιότητας των προϊόντων ψωμιού και ζαχαροπλαστικής. Για το λόγο αυτό, η Fedima μαζί με την AIBI (βιομηχανικοί αρτοποιοί) διοργάνωσαν το 2018 ένα συμπόσιο για τις δραστηριότητες προώθησης του ψωμιού στην Ευρώπη. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 50 εταίρους στον τομέα της αρτοποιίας. Ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στην εκμάθηση της σημασίας του ψωμιού, των ευκαιριών προώθησής του και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Για πληροφορίες σχετικά με το Συμπόσιο πατήστε εδώ.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Ευρώπη διαθέτει αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ασφάλειας στον χώρο εργασίας· Οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει κανονιστικές απαιτήσεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Σε κάθε εργασιακό περιβάλλον οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους. 

 

Οι αρτοποιοί και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, λόγω της φύσης της εργασίας τους, εκτίθενται επανειλημμένα σε συστατικά αρτοποιίας, μερικά από τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες όταν η έκθεση δεν ελέγχεται καλά. Παρόλο που το εργατικό δυναμικό στη βιομηχανία αρτοποιίας αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία παικτών – από μικρούς βιοτέχνες αρτοποιούς έως μεγαλύτερα βιομηχανικά αρτοποιεία – η Fedima θέλει να υποστηρίξει τη βιομηχανία παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

 

Για το λόγο αυτό, η Fedima εργάζεται για την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στον κλάδο. Ένα παράδειγμα είναι το έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό των ενζύμων, το οποίο παρέχει μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον μετριασμό των κινδύνων σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας αρτοποιίας· Από την άλεση και την παραγωγή συστατικών αρτοποιίας, έως τα βιοτεχνικά και βιομηχανικά αρτοποιεία. Επιπλέον, η Fedima επιτρέπει την εκτέλεση μελετών για τη βελτίωση τεχνολογιών, όπως οι μέθοδοι μέτρησης σκόνης και η συλλογή γνώσεων σχετικά με πιθανούς κινδύνους. Αυτό γίνεται συχνά σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς.

 

Συνεχίζουμε να διερευνούμε άλλους πιθανούς τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην εγγύηση του υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας των εργαζομένων.

 

Η FEDIMA & το AMFEP φιλοξενούν μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό των ενζύμων στον τομέα της αρτοποιίας: κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.